srijeda, 13. veljače 2013.

DOKTOR U KUĆI





KAKVE ZELENE ČAROBNICE? Toje neka šala? Tako bismo otprilike mogli opisati prvi dojam pozivu na radionicu "Sirovo je zdravo" u organizaciji naše kolegice novinarke Aleksandre Žarak koju su dotične "čarobnice" uspješno očarale. Pa ipak, mamac kojem naša redakcija nije mogla odoljeti bila je Aleksandrina vlastita priča o zdravstvenim tegobama koje su nestale nakon što je počela koketirati sa sirovim delicijama. Zeleno joj je promijenilo život te je pritom napunilo energijom neophodnom za duga poslovna putovanja. I kao što mnogi na put ne odlaze bez kućne ljekarne, tako Aleksandra ne napušta Zagreb bez blendera i nekolicine gotovih specijaliteta uglavnom pripremljenih od suhog voća.

- Zelene čarobnice riješile su problem s kojim sam se mučila 13 godina u samo dva, tri dana -oduševljeno nam je pričala Alex, kako je od milja zovu prijatelji i poznanici, opet spominjući tu neku "magiju" o kojoj smo naprosto morali doznati nešto više. Stan u centru Zagreba ugodno je mirisao po svježem i sušenom voću i povrću te raznim začinima koji su se harmonično stapali u jedno, mameći nas prema stolu s pripremljenim namirnicama. I doista, bilo je u svemu tome nekakve čarolije, barem one koja draži naša osjetila i tjera nas da instinktivno kušamo što se nudi jer naprosto "sluti na dobro".

- Moj problem bio je vrlo neugodan, a riječ je o neredovitoj probavi. To sam naslijedila od mame od koje su čak i liječnici podigli ruke. Ona ne bi imala stolicu i po 15 dana, a tako je otprilike bilo i sa mnom. Sve terapije pomogle bi jednom i više nikada i tako godinama. Kad sam dobila u ruke knjigu "Zeleno za zdravlje" Victorije Boutenko i pročitala, među ostalim, daje sirova hrana odlična za probavu, ni trenutka nisam čekala. Otišla sam u kuhinju i pripremila prvi zeleni smoothie od špinata i onog što sam imala pri ruci... - tako smo napokon saznali da iza "zelenih čarobnica" stoji "zeleni smoothie", odnosno pjenasti napitak pripremljen od sirovog povrća i voća.

- Kako bih ga drugačije nazvala kad je doista čaroban? Zelene čarobnice svima, a ne samo meni, mijenjaju živote na bolje - smije se Aleksandra čiju je zdravu naviku vrlo brzo usvojila i njezina majka, pa je tako i ona iz svoje kućne ljekarne napokon izbacila različite laksative.

- O tome se najčešće šuti, a taj problem danas muči ogroman broj ljudi. Da stvar bude bolja, može se riješiti nevjerojatno jednostavno i lako, u vašoj vlastitoj kuhinji! - nastavila je Alex svoju priču istovremeno pripremajući na stolu špinat, bananu, datulje... Stiglo je vrijeme da i nas začara jednom od svojih čarobnica i - uspjela je, napitak je s lakoćom klizio niz grlo, ukusan, slatkast i zdrav.

EKSPLOZIJA OKUSA Dijeta sirovom hranom upravo je zbog niske kaloričnosti obroka pravi hit u svijetu jer se brzo gube suvišni kilogrami, a viška se riješila i Aleksandrina mama.

- Najvažnije je slušati svoje tijelo. Ako ste umorni ili se općenito ne osjećate dobro, onda vam sigurno nešto nedostaje - pravilo je kojeg se Aleksandra strogo pridržava.

- Općenito, Alex se ne opterećuje kritikama na ra­čun "sirovojelstva" jer je, kaže, iskusila mnoštvo zdravstvenih koristi. Osim što više nema probavnih tegoba, bolje i čvršće spava, budi se odmornija, koža joj je zablistala, puna je optimizma i novih zamisli. Više ni ne pomišlja da bi se mogla hraniti drugačije.

- To je takva eksplozija okusa nakon koje ništa više ne može biti isto - zaključila je i pustila nas da u miru uživamo u njezinim specijalitetima.


SMOOTHIE U DUGINIM BOJAMA

Sastojci: 1 banana
4 datulje sok od 1 limuna
2 naranče ribani muškatni oraščić
šaka do dvije očišćenog špinata
4 dcl vode
Postupak: Voće ogulite. U blender najprije stavite
datulje s vodom te ih malo provrtite kako bi se usitnile. Potom ubacite ostale sastojke te ih miksajte dok ne dobijete pjenušav i slastan napitak.

Nema komentara:

Objavi komentar